A mozgatórugó - káosz vagy rend?


Biztonság vagy kétség? Ti melyiket választanátok? 

Az tény, hogy mindenki a biztonságra, az elégedettségre törekszik, de mi van, ha ez elérted? Igazából semmi, nem igaz? Mosoly, telt has, a kandalló fénye meg a futkározó unokák. Talán ezzel a legtöbb ember meg is elégszik, mert biztonságba került, pedig ez korán sincs így. Ez csak egy becsapó képzet. Olyan nincs, hogy örök harmónia és biztonság. Ahogy az egzisztencialista pszichológusok mondanák, a szorongás létünk velejárója, a haláltól való félelem, az élet értelmének megtalálása hajtja a vérünket. De akit ez nem izgat, az már az elején fejet hajtott a a csontos-fejű kaszásnak, az entrópiának, ahogy Csíkszentmihályi nevezi a semmittevést...



Ezzel nem azt mondom, hogy ne pihenj vagy ne hagyj magadnak egy szusszanásnyi időt sem, csupán annyit, hogy jól oszd be minden percedet! Legyen célod, de ne csak egy! Mindig újabb és újabb. Legyél tevékeny és ne félj a kétségtől vagy az akadályoktól. Éppen ez a lényeg! Ha nem éreznéd kétségbeesettnek vagy bizonytalanak magad, akkor nem lenne semmi, ami motiválna. Néha le kell merülni a mélységekbe, hogy a csúcsra törhess. Ússz együtt a gondokkal és egy idő után megérted őket, majd végül meg is oldod. A csúcson sütetheted a hasadat, élvezheted az áramlattevékenység minden pozitív velejáróját, majd mikor ismét beleveted magad a forgatagba, a káoszba, amit nem úszhatsz meg - micsoda szójáték! Nyerj erőt abból, amit ott fenn átéltél! Törekedj ismét a magasba! 

Ücsöröghetsz félúton is, elfogadhatod a sorsod, az unalmas hétköznapokat, de akkor megrekedsz. De lehet, hogy csak én vagyok túlbuzgó... Netalántán nagyravágyó? Merem remélni, hogy nem.


Egyszer feltették nekem a kérdést: a házi egerek biztonságosan unalmas életét akarom-e élni, vagy többet szeretnék tapasztalni és a mezei egerek veszélyes életére vágyom el, ahol a sas bármikor lecsaphat rám. Az utóbbit választottam az osztálytársaim többségével szemben. Jó érzés volt, még úgyis, hogy ezek után az irodalomtanár két éven keresztül folyamatosan engem vett célpontba, mivel én szeretem az izgalmakat. Oké, felelni már nem annyira szerettem, de megszoktam, néha pedig megszöktem... Tapasztalatnak mindenképpen megérte. 

Egy szó, mint száz! Boldog lehetsz úgyis, ha tétlenül belelovalod magad a biztonság képzetébe, de nagyobb öröm érhet, ha nem hagyod elveszni az életed, ha hasznos és tartalmas dolgokkal töltöd meg azt! Hagyd eluralkodni a káoszt! Jobbat tesz a kreativitásnak, mint a rendmánia.

Megjegyzések

Facebookon is!

Népszerű bejegyzések