Egyéniség vagy csak giccs?


A gardedám lektorhoz került. Találtak benne modorosságot, képzavarokat, felesleges bekezdéseket, sok hármaspontot, meg olyan szavakat, amit egy huszonegyedik századi kisregénybe nem szokás írni. Sok helyen leegyszerűsítettük és levágtunk dolgokat, a szívem hasadt meg, de ha a nálam okosabbak azt mondják, így jó, akkor biztos. Én pedig egyre kevésbé érzem azt, hogy tudok is bármit is a stilisztikáról és a helyesírásról. Igen, a boldog tudatlanság jót tesz a szívnek meg az önbizalomnak is.


Nehéz eldönteni, hogy hol kezdődik a hülyeség, és honnantól jön az egyéniség. Mert hihetjük azt is egy-egy kifejezésre vagy mondatszerkezetre, hogy az egyedi, viszont nem minden esetben helyes is. Ahogy Csíkszentmihályi mondaná, az ügyes ember ismeri az adott terület szabályait, a tehetséges ember nagyszerűen használja őket, a zseni pedig újításokkal is előrukkol. De ami fontos, ahhoz, hogy értékes kreatív munkát hozzon létra az ember fia meg lánya, ahhoz tudnia kell értékelni a saját alkotását, tudni azt, hogy mi a jó és mi a rossz. A zseninek nem kell kritikus, hogy tudja magáról, hogy jó abban, amit csinál, mert jobb a kritikusnál, aki csak a sablonokat és a sémákat értékeli, illetve azokat követi a legtöbb esetben. Az impresszionizmus nagyságát sem ismerték fel anno, most pedig a legdrágább festmények mind impresszionalista alkotások. Ciki.

Szóval, nehéz eldönteni, ki hová és merre helyezkedik el ebben a tehetség piramisban. Sok a buktató, sok a kétség és kevés a visszajelzés. Vagyis az van dögivel, többségében jók, de... ritkán szakmabeli dicsér. De végül is az olvasóim, ha egyszer már többesszámmal is illethetem ezt a kifejezést, többsége nem író, lektor és kritikus lesz, nem igaz? 

Valamint ha belegondolsz, valamilyen szinten maga a mű, amit kiadsz a kezed közül, az egy porcikája a testednek. Olyan, mint egy gyermek, azért is fáj, ha meg akarják változtatni vagy csonkítani. Ilyenkor nehéz különválasztani azt, hogy a művet vagy téged kritizálnak. Mert beleadtad az egyéniséged. Ezért nem egyszerű rájönni arra sem, hogy most csak javítanak rajta, a jó irányba terelnek vagy éppen tökéletesen megsemmisítik azt, amitől egyedi, amitől a tiéd volt az az írás. Egyéniség vagy csak giccs?

Fogalmam sincs, de egy zseni biztos tudná a választ... Hehe... 

Megjegyzések

Facebookon is!

Népszerű bejegyzések