STOP - Kalibráld át magad!

Boldog Új Évet! Rengeteg csalódással és annál több reménnyel nyitom 2017 esztendejét.

Átkozottul kattogok. Folytonosan egy téma körül keringenek a gondolataim. Egy megoldhatatlan, energiazabáló talányon, aminek úgysem lelek a megoldására.

Problémamegoldó alkat vagyok. Meg kell találnom a megoldást, tennem a sikerért, ami ideig-óráig békességet hoz a lelkembe. Ám vannak olyan problémák, amikre nincs megoldás, vagy amelyeket nem lehet egyhamar megoldani. Már a gondolattól is görcsbe ugrik a gyomrom és gyorsabban gépelek. Ördögi kör. Az ember csak agyal, csak agyal, de nem jut előrébb.

Gondolat STOP

De azért ezt meg lehetne... Vagy azt kéne... Esetleg, ha ezt csináltam volna.... Ha előbb belevágok... Ha vártam volna még...

STOP


Zárd el az elméd egy olyan rejtekébe, ahonnan előhúzhatod, de ha arról van szó, napokig-hetekig jegelheted. Senkinek sem tesz jót, ha egy olyan gondolatot tart rivaldafényben a tudat oltárán, ami hálátlan. Hálátlan, mert elvesz, de nem ad. És hálátlan, amiért eltereli a figyelmed az olyan fontos gondolatoktól és élményektől, amik adhatnának, előre vinnének. Engedd el. Zárd el. Nem, ez nem elfojtás. Nem mondom, hogy véglegesen mondj le róla. Hogy hazudj magadnak. Csak annyit, hogy

STOP

Magammal is küzdök, a szívem úgy kalimpál, mintha üldöznének. Ő is beszédes, pedig egy nyelvet sem ismer. Ó, dehogy nem ismer! A testbeszédet. A legbeszédesebb nyelvet. A szíved üzen. Folyton fáradtnak érzed magad, mindig tenni akarsz, mégis kedvetlen vagy és halogatsz. Stresszelsz, kiscsaj. Tanultad a jeleket, tanítod is, mások hogyan engedjék el magukat... Az ember mindig akkor válik tanácstalanná, ha önmagáról van szó.


STOP

Hogyan?

Első lépés: tanulj meg nemet mondani. Magadnak is. Ne vállald túl magad, olykor pihenj meg. Csak állj meg. Nem kell mindig tenni. Nem kell folyton haladni. Sokan mondják és mennyire igaz: az út a cél. Ahogy megéled, átérzed. Ne rohanj keresztül az életeden! Élvezd ki az apró szépségeket.

STOP

Második lépés: nézz szembe a problémával érzelmi síkon, mivel megoldani egyhamar úgysem fogod. Beszél ki, írd ki, keress támogatást és hallgatóságot, hogy az érzelmi feszültség oldódjon. Nézz rá a problémádra, helyezd kívülre, tekints rá úgy, mintha nem a részed volna. Pakold ki.

Harmadik lépés: ha az érzelmek valamelyest lenyugodtak már, és realizáltad, hogy tényleg felesleges kattogni, mert nem segít, mert nincs azonnali megoldás, JEGELD! Itt az ideje félretolni, elhalasztani és ha úgy érzed, nem bírod, akkor egy másikat elővenni. Bár jobb, ha hagysz egy kis időt a kettő között, hogy töltekezz. A lényeg, hogy most már képes leszel mást az előtérbe állítani, továbblépni. Tehát, csinálj valami teljesen mást!

Kicsiben is működik?

Igen. Van akinek kevesebb is elég. A gondolat stop technikája egyszerű, csak egy váratlan dolog kell, ami kizökkent. Egy pofon, egy puffanás, egy vendég. Bármi, ami hangos, ami feltűnő, ami eltereli a figyelmed rögtön. Időd sincs gondolkozni, már belecsöppensz egy új helyzetbe. És ha ez megtörténik, rögtön más szemmel tudsz nézni a korábbi problémára. Olykor rájössz, hogy baromság, hogy csak egy apró-cseprő gondocska, máskor meg, hogy nagy a baj, de megoldani csak akkor fogod tudni, ha eljön az ideje. És ez most nem az.

Ideje nekem is elengednek ez a témát és váltani. Itt a vége.

STOP

Megjegyzések

Facebookon is!

Népszerű bejegyzések