Furcsa vagy

Rád mondták már, hogy fura vagy?

Nem úgy értem, hogy néha, vagy olyankor, mikor valamit titkolsz, esetleg sokat ittál. Úgy általában, a lényegre, arra, aki vagy. Én elismerem, az vagyok, de gyerekként, kamaszként meg pláne rosszul esett, amikor a fejemhez vágták. Nem hinném, hogy ezzel egyedül vagyok.

Stephen King is előszeretettel ír a vesztesekről és a szuperhősök többsége is esetleg srácokból lesz a Marvel képregényekben. Furának lenni nem rossz. Furának lenni nem ciki. Furának lenni más. Különleges.

Mióta jobban beleástam magam a tanulmányaim során a tehetségesek és művészek lélektanába, már tudományos bizonyítékaim is vannak amellett, hogy azok, akik alkotni kezdenek, gyakran furák. Vagy a gyermekkori sérelmeik miatt, vagy mert alapvető hajlamuk van a melankóliára vagy a skizofréniára, vagy azért mert nyitottabbak bizonyos dolgok iránt, vagy mert hajlamosak a devianciára. A tehetséges emberek gyakran furák. Mert másképp jár az agyuk, mert más ragadja meg a figyelmüket, mint az nagy átlagnak. Egyenetlenül fejlődnek, valamiben koravének, másban meg infantilisek. Talán még a szüleik sem értik meg őket. Ez egy pozitív másság. És a más a mi nyelvünkben (és nem csak a Trónok harca miatt) gyakran negatív felhanggal párosul. Mert ami más, az nem megszokott, ami más, az ijesztő.

Meghökkentő, eredeti, kiszámíthatatlan.

Az evolúció úgy szelektált minket, hogy ne szeressük a váratlan dolgokat, mert az veszélyes és megnehezíti a túlélésünket. Szeretünk beskatulyázni, minősíteni, kategóriákat létrehozni. A másság is egy ilyen kategória, amibe minden olyan megmagyarázhatatlan, vagy rendkívüli főnév belekerül, mint a furcsa, a debil, a kocka. Ez a kamaszok halála. Utálnak a kiközösítettek közé kerülni, a serdülő éppen arra vágyik, hogy pontosan ugyanolyan legyen, mint a többiek.

Aztán pár évvel később, lehet, hogy csak az élete alkonyán, de rájön, hogy nem is olyan rossz furának lenni. Ez segít hozzá ahhoz, hogy kitörj a monoton hétköznapokból, felülemelkedj rajta és ha megtanulod élvezni a másságod, hogy furának tartanak, az élet egy egészen vidám hellyé változik. Bár lehet, hogy néha csak te fogsz nevetni, mert a többiek nem értik majd, mi olyan vicces, de te jól érzed majd magad a bőrödben.

Én szeretek fura lenni. És te?

Megjegyzések

Facebookon is!

Népszerű bejegyzések