Empátia, beleélés, szemléletváltás - a pszichológiában és az írásban

Már kislány korom óta írónak készültem, 8-9 évesen kezdtem el írogatni, de egyszer sem jutott eszembe, hogy magyar szakra menjek tovább. Előfordulhat, hogy az irodalom tanárjaim miatt, vagy azért is lehet, mert sok más terület is érdekelt. Végül a pszichológiánál kötöttem ki. Sokan úgy gondolnák, hogy nagy váltás ez, pedig egyáltalán nem. 

Hogy miért? Most elmagyarázom!


Mi is az empátia? Az embernek az a képessége, hogy egy másik ember szempontját felfogni és megérteni képes. Másképpen az empátia azon képesség, amely lehetővé teszi, hogy átéljük mások érzelmeit, affektív tapasztalatait.

Ahhoz, hogy az ember jó pszichológus legyen, szüksége van empátiára, viszont objektivitásra is. Bele kell tudnunk helyezkedni egy másik ember bőrébe, viszont meg kell tanulnunk kívülről, elfogultság nélkül is felmérni a helyzetet, mert csak így lehet hatékonyan segíteni. Ez hasonlóképp alakul írás közben is. Karaktereket alkotunk, személyiségeket, akiket kívülről-belülről be kell mutatnunk. Képesnek kell lennünk az olvasó fejével gondolkodni, hiszen ő nem tudhatja, mi van a mi fejünkben, csak azt látja, amit leírunk. Alaposan, részletesen és érthetően kell fogalmazni, de nem szabad elvesznünk a gondolatainkba és nem szabad túl szűkszavúan sem írni. Aztán bele kell helyezkednünk a szereplőink helyzetébe is, hiszen csak így tudjuk élethűen átadni az érzéseket, amiket éreznek a karakterek, ettől lesz hiteles és hihető. 

A szemléletváltás is ide kapcsolódik, hiszen váltogatnunk kell a saját, az olvasó és a szereplők nézőpontjai között is és ezeket egyensúlyban tartani. Ez a folyamat bonyolult, nagy figyelmet és koncentrációt igényel, de egyben egy hatalmas lelkesedést és kreativitást is. Tudni kell a célt, amiért irányítjuk a szálakat, tudnunk kell kezelni a szereplőket, a helyszíneket és a történet fonalát, de ettől nem szabad, hogy rugalmatlan, merev legyen a sztori szerkezete. Miként kapcsolódik ehhez a kreativitás is? A kreativitás a problémák iránti érzékenység (hajlam az írásra, a lelkesedés), a gondolkodás könnyedsége, a fluenciája (gördülékeny fogalmazás, képzettársítás), a gondolkodás rugalmassága (könnyed szemléletváltás, a történet több szemszögből való elemzése) és a gondolat eredetisége (a mondanivaló, a történetvezetés, a fordulatok érdekessé, újszerűvé varázsolása), tehát az írás az egyik legkreatívabb folyamat. 

Az író élethelyzetekről, jellemfejlődésekről, emberek vagy csoportok közötti kapcsolatokról ír és mi más lehetne nagyobb gyakorlat számára, ha ezt az életben is megtapasztalja! Természetesen ehhez nem kell pszichológusnak lenni, elég ha csak nyitott szemmel járunk a világban.

Megjegyzések

Facebookon is!

Népszerű bejegyzések